Startside | Slektssider | Langestrand | Andre interesser | Tidligere oppdateringer Funn i huset
Opp

 

 

 

 

 

Personene på bildet
Fra venstre: Ingeborg Karoline Bergstøl, Severin Marinius Melgaard, Hans Severin Sørensen, Harald Georg Sørensen, Søren Henrik Sørensen, Edle Marie Sørensen, Grethe Marie Henriksen

 

Funn i huset

Vi har funnet flere gjenstander som vi har stor glede av. Inne i nordvest veggen mot Bekkegata 8 hvor det gamle skjulet var, fant vi en gammelt munnladningsgevær. På loftet hadde min far stuet unna ett stor speil og fajansen til bestemors toalett kommode samt ett gammelt veggur.

Vi ser her ett bilde fra 1920 med familien Sørensen samlet rundt salongbordet.

Vi ser klokka oppe, litt til høyre på bildet. I følge den lokale urmakeren var disse klokkekassene først tilgjengelig 1920 tallet og veldig populære utover i 20 årene. 

Mona tok klokka med til Antikke Ur, M T Corsmeier Thoen i Åsgårdstrand for restaurering uten at jeg viste det. Jeg fikk tilbake klokka ferdig restaurert juleaften 1993. Corsmeier Thoen informerte at urverket var tysk fra 1880 årene. Hun fikk også laget nye deler for kassa som var blitt ødelagt. Den høyre pilasteren er laget på nytt for å erstatte den som manglet. Siden da har klokka gått jevnt og trutt.

Mange av veggur med tilsvarende ørn har mistet denne denne, da den lignet for mye på den tyske ørn som ble knyttet til nazistene under den tyske okkupasjonen av Norge. Dette kan være grunnen til at klokka ble lagt bort av mine besteforeldre.

Gammelt munnladningsgevær

Under ombygging av huset fant vi under den gamle kledningen på baksiden av huset dette munnladingsgeværet. Det har blitt sukket mellom rundtømmeret og kledningsborda i det gamle skjulet som var på baksiden av huset. Når huset ble bygget om i 1950 ble alle raftene (overliggerne på kledningen) fjernet før det nye utvendige panelet ble slått på utsiden.

Når vi satte inn en dør der det tidligere hadde stått ett vindu fant vi geværet under vinduet som var blitt satt inn i 1951

Vi har hentet inn informasjon om våpenet fra to forskjellige kilder. Og vi håper å få det sendt til restaurering hos en børsemaker.

Trond Wikborg har stor kompetanse i gamle militære våpen. Han sier følgende:

Jeg er slett ikke sikker på dette er et ombygget gevær. Skjæring av bakkolben kunne nok fremkomme på tidligere våpen, men var veldig vanlig i perioden ca 1850-1880. Så vidt jeg kan se av bildene, er bakkanten på låsblikket avrundet og ikke spisst eller trukket ut i en flik (16-1700 tallet). Avrundet låsblikk ble først vanlig i 1830-årene. Så vidt jeg kan se, er det heller ikke noe på låsblikket som indikerer at det er bygget om fra flint, snarer tvert imot. Perkusjonspistongen ser ut til å være smidd ned i pipen. Knappen til remmen er typisk 1840-1870 etc. etc.

Uansett, gøyal og litt forseggjort børse som antagelig er produsert lokalt.

Lokal våpensamler.

Det ser ut som er gjort smiarbeider med perkusjonspistongen. Sølvinnleggsarbeidene på løpet med siselering av innleggende er omfattende. Sett i sammenheng med utskjæringer og sølvarbeider virker arbeidene på perkusjonpistongen vesentlig mer røffere. Jeg var vanskelig for å tro at dette våpenet tilhørte en fisker og brennvinsmesterfamilie som anskaffet dette våpenet i tiden 1830 til 1840.

Perkusjonspistongen

Detaljer fra skjeftet